Site Overlay

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΗ: ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙΣ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΗ: ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙΣ

Αγαπημένη μου φίλη, σήμερα η personal trainer θα σου καταρρίψει τους μύθους για τα βάρη, όπως τα λες εσύ, γιατί η σωστή έκφραση είναι «άσκηση αντιστάσεων». Αφορμή για την όλη ιδέα πήρα από μια ασκούμενή μου που μου είπε «μήπως να κόβαμε τα βάρη γιατί θα φουσκώσω?» Επειδή όλες αυτές οι απόψεις κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες θα ήθελα να σου λύσω τις απορίες σου μετά από πολλά χρόνια ενασχόλησής μου με την άσκηση.

Τη δεκαετία του ΄90 στα γυμναστήρια (η ηλικία μου αυτή τη δεκαετία πρόλαβε) η συμβουλή απέναντι στις γυναίκες ήταν «λίγα κιλά και πολλές επαναλήψεις» κι εκείνες έντρομες παρακολουθούσαν μαθήματα αεροβικής και μαθήματα με ασκήσεις εδάφους και λάστιχα, που έκανες επαναλήψεις μέχρι να μουδιάσει ο γλουτός και μόλις το λάστιχο έσπαγε από τη λύσσα σου, σε χειροκροτούσε όλη η αίθουσα (ναι, το έχω ζήσει αυτό το σκηνικό). Και μετά η φάση ήταν ότι η γυναίκα έκανε διατροφή με μαρούλια για να μοιάσει στη γυμνάστρια με το σκουλαρίκι στον αφαλό που κοσμούσε το six pack.  Η personal trainer θα σε σοκάρει και θα σου πει ότι ο λόγος που σου έλεγαν για λίγα κιλά και πολλές επαναλήψεις, για αεροβική και ομαδικά μαθήματα, στα οποία συμμετείχαν μόνο γυναίκες, ήταν για λόγους marketing! Τα μαθήματα ήταν δομημένα με μουσική και έπρεπε να υπάρχει ο απόλυτος συντονισμός, οπότε έβρισκες διαθέσιμα στην αίθουσα των ομαδικών μαθημάτων βαράκια του ενός ή των δύο κιλών (όποια έπαιρνε δύο κιλά ήταν από τις «δυνατές» που καθόταν πρώτη σειρά και την κοιτούσαν όλοι). Όπως καταλαβαίνεις αγαπημένη μου φίλη δε γινόταν όταν η αίθουσα είχε τριάντα άτομα ο καθένας να φέρει μέσα όλο το γυμναστήριο σε κιλά. Κάτι που έχουμε βελτιώσει τώρα σαν προπονητές είναι ότι πρώτον το group training είναι μικτό, με γυναίκες και άντρες, δεύτερον ότι ο καθένας παίρνει τον εξοπλισμό που του αναλογεί και τρίτον ότι ο/η ασκούμενος/η ακολουθεί το ρυθμό του και εκτελεί την άσκηση με το χρόνο του. Γιατί αυτό είναι το σωστό, σου λέει η personal trainer.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΗ: ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙΣΑφού λύσαμε το θέμα του marketing πάμε και στα επιστημονικά δεδομένα. Από τα 30 σου έτη φίλη μου χάνεις κάθε χρόνο 1% μυϊκή μάζα. Περίπου το 70% του μεταβολισμού σου βρίσκεται σε αυτήν, που σημαίνει ότι αν χάνεις μυϊκή μάζα πέφτει και ο μεταβολισμός σου! Άρα? Για να χάνεις λίπος και να έχεις καλό μεταβολισμό πρέπει να κάνεις άσκηση αντιστάσεων. Τα βαράκια των δύο κιλών μπορείς να τα έχεις για αρχή, όμως όχι για πάντα γιατί δε θα παίρνει κανένα ερέθισμα το μυϊκό σου σύστημα για να αναπτυχθεί. Με πόσα κιλά να κάνω, θα με ρωτήσεις. Θα κάνεις με αυτά τα κιλά που σου επιτρέπουν να εκτελέσεις 10-12 επαναλήψεις, οι οποίες θα γίνονται με άρτια τεχνική και οι δύο τελευταίες επαναλήψεις θα βγαίνουν με δυσκολία αλλά τέλεια. Αυτά είναι τα σωστά κιλά! Οπότε ανάλογα με την άσκηση θα τα προσαρμόζεις. Και τώρα θα με ρωτήσεις φυσικά, αν κάνω κάθισμα με 50 κιλά και το κάνω τέλεια, δε θα φουσκώσουν τα πόδια μου? Όχι φίλη μου, και το σπίτι σου να σηκώσεις πάλι δε θα φουσκώσουν. Κατ’ αρχάς ακόμα κι όταν βάλεις στόχο τη μυϊκή ανάπτυξη θέλεις πολλή προσπάθεια. Επίσης τα οιστρογόνα που έχουμε εμείς οι γυναίκες δε μας επιτρέπουν να «φουσκώσουμε» όπως βοηθά η τεστοστερόνη τους άνδρες και το μοναδικό που θα καταφέρεις με τις ασκήσεις αυτές είναι να αποκτήσεις σώμα από αυτά που τόσο ζηλεύεις! Η κακή διατροφή και το αλκοόλ θα σε φουσκώσουν και καμία άσκηση!

Η personal trainer δε διανοείται να μη σου κάνει προπόνηση αντιστάσεων γιατί θέλει να είσαι όμορφη και ελκυστική. Η καλύτερη εκδοχή της γυναίκας και η πιο διαχρονική.

*Για περισσότερες συμβουλές άσκησης ή για οποιαδήποτε απορία μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου.

 


PERSONAL TRAINER MYKONOS CHRISTINA KALOPITA PERSONAL TRAINER MYKONOS CHRISTINA KALOPITA PERSONAL TRAINER MYKONOS ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΟΠΗΤΑ PERSONAL TRAINER MYKONOS ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΛΟΠΗΤΑ